Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
FAZLA PARMAK (POLİDAKTİLİ)
Başparmak, küçük parmak veya çok daha nadiren orta parmaklarda görülen sayı fazlalığına polidaktili denir. Hem elde ve hem de ayakta görülebilir. Daha çok başparmak fazlalığı olarak karşımıza çıkan bu bozukluk ikinci sıklıkla 5. parmağı ilgilendirir.
Polidaktili, fazla parmağın boyutuna göre tam olarak oluşmuş veya az gelişmiş fazla parmak (çoğunlukla deri uzantısı şeklinde) şeklinde iki ana grupta incelenebilir.
Başparmak polidaktilisi, 100.000 canlı doğumda 8 oranında görülür.
TEDAVİ:Cerrahi tedavi bir yaşından sonra tıbbi şartların uygun olduğu en erken dönemde gündeme alınmalıdır. Tedavi yaklaşımı olarak, zayıf olan ve fonksiyonları daha az olan parmak alınır. Kısıtlı da olsa üstlendiği bazı fonksiyon ve hareketler varsa bunları yaptıran tendonlar korunacak olan parmağa aktarılır. Çift parmaklar arasında herhangi bir fark gözlenemiyorsa, özellikle problemin daha uç kısımlarda görüldüğü olgularda iki parmağın kemikleri birbirine kaynatılarak birleştirme yoluna da gidilebilir.
Küçük parmak polidaktilisi, sadece bir deri eki varlığından çift 5.parmak görünümüne kadar değişen bir yapısal değişiklik gösterebilir. Alınacak ( eksize edilecek) parmağın seçimi için geçerli olan kriter, başparmak polidaktilisinde olduğu gibi, en iyi durumdaki ve en iyi gelişmiş parmağın korunmasıdır.
KEMİK İLTİHABI (OSTEOMYELİT)
Kemik dokusunun iltihaplanmasına osteomiyelit denir.Travmadan sonra kemi...
ESNEK DÜZTABANLIK (PES PLANOVALGUS)
Ayakdaki irili ufaklı birçok kemiği birbirine bağlayan ve dolaylı...
YAPIŞIK PARMAK (SİNDAKTİLİ)
Dogustan el ya da ayak parmaklarının yapısık olması durumuna sindaktili ...