Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
TANSİENT SİNOVİT(GEÇİCİ SİNOVİT)
Bu hastalık çocuklarda kalça ağrısının sık nedenlerinden biridir. Çocuk genellikle açıklanamayan bir nedenle aksamaya başlamıştır.
NEDENİ:
Hastalığın tam olarak nedeni bilinmemektedir. Geçirilen bir enfeksiyon sonrası ortaya çıkabildiği gibi bazı ilaç kullanımı sonrası da ortaya çıkabilmektedir. Eklemi çevreleyen kılıfa sinovya denir.Hassaslaşan sinovya dokusu hem kalınlaşmakta, hem de eklem sıvısı artışına yolaçarak kalça eklem kapsülünün gerilmesine neden olmaktadır.Bunun sonucunda kalçada ağrı ortaya çıkabilmektedir.
Genellikle 6 yaş civarında görülmekle birlikte erkek çocuklarda kızlara oranla daha fazla görülür
ŞİKAYETİ:
Ebevenler çocuğun her hangi bir nedene bağlı olmadan aniden aksamaya başladığını farkeder. Çocuk kalçasını karnına çekmiş pozisonda tutar. Bu sıvı artışı nedeniyle gerilen kalça eklem kılıfının alabildiği en rahat pozisyondur. Yatış pozisyonunda değişiklik gözlenir; çocuk bacaklarını kendine çekerek sürekli yan pozisyonunda yatmaya başlar. Çocuklar genellikle yürümek istemezler .Çocuklarda genellikle yakın zamanda geçirilmiş bir üst solunum yolu infeksiyonu, bademcik iltihabı, diş çıkarma, ya da hafif sistemik ateşin bulunduğu bir durum mevcuttur.
Hastalığın şiddetli dönemi 2 ila 3 gün sürer. Daha sonra eklemdeki aşırı sıvının emilmeye başlamasıyla genellikle en geç 2 hafta içersinde kaybolur. Bu süre geçtiği halde hala aksayan ve kalça eklem hareket açıklığında kısıtlılığı bulunan çocuklarda muhakkak ileri tetkik yapılmalıdır.
KEMİK İLTİHABI (OSTEOMYELİT)
Kemik dokusunun iltihaplanmasına osteomiyelit denir.Travmadan sonra kemi...
ESNEK DÜZTABANLIK (PES PLANOVALGUS)
Ayakdaki irili ufaklı birçok kemiği birbirine bağlayan ve dolaylı...
YAPIŞIK PARMAK (SİNDAKTİLİ)
Dogustan el ya da ayak parmaklarının yapısık olması durumuna sindaktili ...