Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
EL VE PARMAK TRAVMATİK KOPMALARI(AMPUTASYONLARI)
Özelleşmiş anatomik yapısı ve fonksiyonlarıyla el insanoğlu için çok önemli organlarımızdır.Ellerimiz sayesinde beceri gerektiren özellikli işlerimizi yapmaktayız( klavye veya daktilo kullanmak , müzik yapmak , kaşık çatal kullanmak gibi)
Ellerin ve parmakların trafik veya iş kazaları sonrası kopmaları bu açıdan önem arz eder.İncelen damar ve sinir yapısı ve parmak eklemlerin hareketlerini sağlayan tendon yapılarının onarımı günümüz şartlarında bile halen zorluk derecesi en
yüksek ameliyatlar grubundandır.Bunda kopmanın türü ve şekli önemlidir. Bıçak kesisi sonrası olan düzgün kopmalar olduğu gibi ezilme , motor ile kesilme gibi damar ve sinirlere daha çok zarar veren kopma türleri de mevcuttur.Ayrıca hastanın genel tıbbi durumu, yaşı, sigara kullanım hikayesi,şeker hastalığının olup olmaması , kopan el veya parmağın kopma seviyesi önemlidir.Parmakların damar ve sinir yapıları uçlara doğru gidildikçe daha küçüldüğü için uç seviyelerde yapılan nakillerin yaşaması ihtimali daha zordur.
Uzuv Kopmalarında ne yapmak gerekir?: Öncelikle kopan uzvu bir poşete konması, daha sonra bu poşetin içine su geçirmeyecek şekilde buz uygulaması yapılarak hastaneye ulaştırılmalıdır. Hasta bu süre içerisinde yiyip içmemelidir (Sigara da dahil).Kanama çoksa hastaya turnike uygulanabilir.
Dokuların dolaşımı bozulacağından ilk 6 saatte müdahale etmek gerekir.Cerrahiden sonraki 48-72 saat içerisinde dolaşım bozulmazsa dikilen uzvun yaşaması şansı artar.
Tüm bunlara rağmen yapılan onarım ve parmak nakilleri sonrasında da uzuv kaybı yaşanabileceği hastalar ve yakınları tarafından bilinmelidir.
EL VE PARMAK TRAVMATİK KOPMALARI(AMPUTASYONLARI)
Özelleşmiş anatomik yapısı ve fonksiyonlarıyla el insanoğlu i&ccedi...