Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
TENDON KESİLERİ
Tendon kasların kemiklere bağlandığı farklılaşmış yapılarıdır. Kaslarımızın kasılması ve gevşemesiyle ortaya çıkan eklem hareketlerini sağlar.Bu özellikle el ve ayak parmaklarımızın hareketlerinde önem arz eder.
Tendon Hasarı Nasıl Oluşur?: İş kazası(Özellikle ağır sanayide çalışan işçilerde),cama yumruk atma , bıçak kesisi, ateşli silah yaralanması ve sporcu travmaları,araç içi ve dışı trafik kazaları sonrasında oluşan açık kırıklarla birlikte tendon hasarı ortaya çıkabilir.Bunun sonucunda eklem hareketi yapılamaz.
Bulgular kopan tendonun görevine göre değişir.
Tedavi: Tendon kesilerinin mutlak tedavisi cerrahidir.Burada önemli olan cerrahi tedavinin ilk bir hafta içerisinde yapılmasıdır.Bu sürenin geçirilmiş olduğu vakalarda tendonun boyunun kısalmasına bağlı olarak uc uca tamir yapılamamaktadır.Bu durumda vücudun başka yerinden alınan tendon protezleri ile tamir sağlanır.İyileşme süresi 6 hafta kadardır.Bu süre kişinin yapabileceği istemsiz hareketler sonrasında tekrar kopmalar yaşanabilir.Bunun için bu periyotta atel ile takip gerekmektedir.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Ameliyat sonrası başlayan ve tedavinin çok önemli bir basamağını oluşturan fizik tedavi Doktor ve Fizyoterapistin ortak çalışmasını ve hastanın sürece uyumunu gerektirir.
Tendonun etrafında tendonun beslenmesini ve diğer tendonların üzerine kaymasını sağlayan bir zar yapısı vardır. Hasarlarda bu zar zarar gördüğü için tendonun çevre dokulara yapışması riski en başarılı operasyonlardan sonra bile vardır.Bu nedenle bu yapışmaları engellemek için erken kontrollu hareketleri ile fizik tedavi ve çok iyi hasta uyumu gerekir.
EL VE PARMAK TRAVMATİK KOPMALARI(AMPUTASYONLARI)
Özelleşmiş anatomik yapısı ve fonksiyonlarıyla el insanoğlu i&ccedi...