
Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
DİRSEK ÇIKIKLARI
Dirsek eklemi bir adet kol (humerus) kemiği ve iki adet ön kol (Radius-ulna) kemiği tarafından oluşan menteşe şeklinde bir eklemdir. Sıklıkla düşme, motorlu taşıt kazaları sonrası karşımıza çıkar. Sıklıkla eklem komşuluğundaki kemiklerde kırık, bağlarda ve kapsülde yırtılma şeklinde karşımıza çıkar.
Dirsek eklemi ulnanın humerusa konumuna göre sıklıkla arkaya çıkar. Nadiren de olsa öne, iç yana ve dış yana da çıkabilir. Kırıkta eşlik ediyorsa dirsek kırıklı çıkığı olarak isimlendirilir.
Dirsek ekleminde ağrı, hareket kısıtlılığı, ekimoz, ödem ve şekil bozukluğu ile acile başvurur. Sinir ve damar hasarı eşlik edebileceğinden dikkatli olunmalıdır. El bileğindeki atardamarlar muayene edilmeli ve bir damar patolojisinin eşlik etmediğinden emin olunmalıdır.
Tanı X-ray ve klinik bulgular ile rahatlıkla konabilir. Tam ön-arka ve yan grafiler çekilmelidir. Eşli edebilecek kırıklar göz önüne alınarak çıkık oturtulduktan sonra mutlaka tomografi çekilmelidir. Çıkık oturtulduktan sonra mutlaka eklem muayenesi yapılmalıdır ve dirsek ekleminin stabilizasyonu değerlendirilmelidir.
Tüm çıkıklarda olduğu gibi dirsek çıkıkları da acil yerine yerleştirilmeli ve yarım alçı ile tespit edilmelidir. Gerekirse şişlik takibi için hastaneye yatırılabilir.
Eşlik edebilecek kırıklar ve bağ yaralanmaları yönünden dikkatli olunmalıdır. Tomografi ve MRI ile kemik doku, yumuşak doku, bağlar ve eklem kapsülü net değerlendirilmelidir ve gerekirse cerrahi planlanabilir.
Akut dirsek çıkıklarında yaklaşık 4 hafta çıkık yerinde pozisyonda yarım alçı ile tespit edilmeli ve daha sonra pasif-aktif egzersiz programlarına alınmalıdır.