Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
TİBİA PLATO KIRIKLARI
Diz ekleminde tibianın eklem yüzünü oluşturan tibia kondillerinin kırıklarıdır. Daha çok direkt zorlamalarla olur. Trafik kazalarında yayaların diz bölgesine aracın tampon ve çamurluklarının çarpması ile direkt olarak kırılır. Bu yüzden bu kırıklar çamurluk kırığı (bumber frakture) olarak ta adlandırılır. Daha çok dış platoda kırık olur. Çoğunlukla diz yan bağları, çapraz bağlar ve menisküsler de aynı travma ile yaralanabilir.
Dizde ağrı, şişlik, hemartroz, deformite ve instabilite vardır. Eşlik edebilecek damar ve sinir patolojileri incelenmeli, kompartman sendromu açısından dikkatli olunmalıdır. Ciltte aşırı büller oluşabilir ve bu durum cerrahinin uygulama zamanını ve cerrahi tedavinin yöntemini değiştirebilir.
İki yönlü radyografi ile tanı konulur. Bazen bağ lezyonlarını değerlendirmek için stres grafileri çekilebilir. Gerktiğinde bilgisayarlı tomografi ve MRG tanıya yardımcı olur.
Deplase olmayan kırıklarda uzun bacak alçı tespiti uygulanır. Ayrılmış kırıklar cerrahi olarak tedavi edilirler, açık redüksiyon ve internal tespit uygulanır, kırıkla birlikte plato çökmüşse, çökme kaldırıldıktan sonra altı kemik grefti ile desteklenip internal tespit uygulanmalıdır. Tespit vidalar, anatomik plaklar ile yapılabilir. Çok parçalı ve deplase kırıklar ve açık kırıklar da ise eksternal fiksasyon uygulamaları tedavi seçenekleri arasındadır. Tibia plato kırıklarında eklem içi patolojiler artroskopik girişimle gözden geçirilmeli ve patotloji varsa bu giderilmelidir.