
Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
ÖN KOL ÇİFT KIRIĞI
Ön-kol kemiğini oluşturan Radius ve ulna kemiklerinin ikisinin beraber kırılması sonrası gözlenen kırıklardır. Sıklıkla çocuklarda görülürler. Ön-kola dolaysız olarak darbe gelmesi ile veya açık el üzerine düşme veya döndürücü dolaylı zorlamalar sonucu gözlenebilir.
Ön-kolda ciddi ağrı, şişlik, şekil bozukluğu ve hassasiyet mevcuttur. Bu hastalarda özellikle gelişebilecek kompartman sendromu açısından dikkatli olunmalıdır. Yaş ağaç kırığı, torus(çökme) kırığı, ayrılmış ve ayrılmamış kırık olarak karşımız çıkabilir. Eşlik eden Radius başı çıkığı veya radioulnar eklem çıkığı olabilir(montegia ve galeazzi kırıklı çıkığı).
Tanı klasik ön-arka ve yan X-ray grafileri ile rahatlıkla konabilir. Mutlaka dirsek ve el bilek eklemi de filimde net görülmelidir.
Tedavide yaş, kırığın şekli, eşlik edebilecek çıkık, ayrılmış kırık olması belirleyicidir. Dirsek eklemini ve el bilek eklemini saran alçı uygulamaları, K teli uygulamaları ve plak-vida uygulamaları tedavi seçenekleridir.
Çocuk hastalarda acil şartlarda İv. Ketamin uygulaması sonrası redüksiyon uygulanmalı ve kırık uygun pozisyonda alçı ile tespit edilmelidir. Alçı ile takip edilen hastalarda haftalık X-ray grafi takibi yapılmalı, eğer kırıkta kayma olursa hemen cerrahi müdahaleye geçilmelidir. 4-6 hafta eklem hareketine izin verilmemelidir. Gerekirse 4 haftadan sonra dirsek eklemi boşta kalacak şekilde alçı kısaltılabilir. Yeterli kaynama gözlemlendikten sonra tespit sonlandırılıp eklem hareketlerine başlanmalıdır.