Prof. Dr. Mehmet SUBAŞI
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı
Doktor Mehmet Subaşı
FEMUR BOYUN KIRIKLARI
Tüm kırıkların yaklaşık %1 ini oluştururlar. Sıklıkla 60 yaş üzerinde ve kadınlarda erkeklere göre 4-5 kat daha sık görülürler. Bu kırıklar genç erişkinlerde yüksek enerjili travmalar ile veya altta yatan patolojik bir neden sonucunda oluşur. Yaşlı toplumda ise başta osteoporoz, denge bozukluğu, kognitif işlevlerde yetersizlik, genel kas zayıflığı ve kas atrofisi gibi olası risk faktörlerinin etkisiyle kırıklar düşük enerjili travmalar ve hatta spontan olarak meydana gelmektedir. Yaşlılarda görülen kalça kırıklarının %90’ı basit düşme sonrasında olmaktadır.
Ayrılmamış kırıklarda kalça bölgesinde ağrı vardır. Ayrılmış kırıklarda ise, bacak abduksiyon ve dış rotasyondadır.
Tanı uygun çekilmiş X-ray ile konulur. Osteoporotik ve ayrışmamış kırıklar röntgenle atlanabilir. Burumda tomografiden faydalanılabilir.
Femur boyun kırıkları zor iyileşen kırıklardır. Bunun için her yaşta tedavisi cerrahidir. 65 yaşından küçük hastalarda femur boyun kırıklarına acil cerrahi tedavi uygulanmalı ve kırık acil plak veya vida sistemleri ile tespit edilmelidir.
65 yaş üstü hastalarda, kemik kalitesi kötü olan, çok parçalı kırıklarda tedavi seçeneği olarak protez uygulamaları ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında genel sağlık durumu iyi olmayan, ciddi kardiyak ve göğüs problemi olan, bakım hastalarında eksternal fiksasyon uygulamalarıda göz önünde bulundurulmalıdır.